Vreta Kloster Ungdomsorkester

1969 var året då Bertil Nilsson, Ingvald Dahlberg och Herbert Piirimets bestämde sig för att starta en rekryteringsorkester till Cloetta Musikkår. Det var så Vreta Kloster Ungdomsorkester började. Så småningom tog Håkan Annerud över och ledde orkestern i 19 år. 1992 tog jag över orkestern och har lett den sedan dess.

Våren 1992 flyttade jag till Ljungsbro. Ledningen på Musikskolan tyckte då att jag kunde ta över Vreta Kloster Ungdomsorkester. Tillsammans med kollegan Margareta Almemark åkte jag ut till vår första repetition. Där fanns 13 musikanter som väntade på oss. Efter ett tag upptäckte vi att det var två orkestrar: VKUO och Blåslaget. Margareta tog hand om Blåslaget och jag om VKUO. Inte helt lätt med en så liten orkester så vi bjöd in Malforsblecket och mutade dem med tårta. Vi fick fyra nya musikanter som hoppade på. Så började den lilla orkestern ta form och växa till sig.

När Håkan Annerud hade orkestern rekryterade han många elever från Ljungsbro skola där han då arbetade som musiklärare. Denna möjlighet fanns inte för mig så vi har istället byggt upp med rekrytering via brasslek, brasstudio, träblåslek, träblåsstudio, Blåslaget och Ljungsbro Ungdomsblåsare.

Sedan jag tog över har det gått över 30 år. Det är lång tid…

Många konserter, marscher och framträdanden har det blivit. Närmare 400. Ett flertal orkesterresor till Östersund, Köpenhamn, Island, Prag, Holland, Roskilde, Polen x 2, Skottland, Tyskland och nu senast södra England. Men framför allt är det allra härligaste alla musikanter som jag fått lära känna och musicera tillsammans med genom åren. Minst 150 stycken.

Det finns många fina, roliga, härliga stunder att minns…

Konserten i stadshuset på Island, konserten på torget i Lübeck, när vi fick silvermedalj i precisionsmarsch i Köpenhamn, när regnet öste ner under en vårmarsch i Ljungsbro och tuban var full av vatten, när vi invigde bron i Ljungsbro och marscherade över den, alla härliga valborgsmässoaftnar i Drabbisdal och midsommarfirande först utanför Cloetta och nu i Folkets Park, midsommarfirande en vecka för tidigt i Polen när vi marscherade nerför trappor och ut på en sandstrand bland alla badande som inte förstod något av vårt midsommarfirande och festen efteråt där vi både spelade och dansade, spelningen på en kurort utanför Prag, stämningsfulla adventsgudstjänster i Allhelgonakyrkan, marsch genom Linköping med en gräsklippare som åkte framför oss i regnväder, Edinburgh Tattoo, fika i vår trädgård efter vårmarschen, när vi lagade Svens tuba med tugummi…och många, många fler stunder finns det att minnas.

Framtiden…

Framtiden är våra unga musikanter i Ljungsbro Ungdomsblåsare och Blåslaget. Vi arbetar på att de ska känna sig särskilt välkomna när de börjar i Vreta Kloster Ungdomsorkester.

Resor ligger hela tiden i vår planering.

Ljungsbro augusti 2024

Annmari Wangin